Sida 1 av 1

Miljökörning, med mera

Postat: 21 jan 2016 20:18
av Gäst
Hej! Jag har en fråga angående miljökörning och specifikt motorbromsning. När man motorbromsar så ska man ju släppa på gasen helt och när man når ca 1300 i varvtal så ska man växla nedåt, osv, osv. Ska man motorbromsa överallt? I korsningar, cirkulationsplatser, innan farthinder, övergångställen, osv? Är det några specifika platser där det är dumt att göra det på som kanske stoppar upp trafiken eller dylikt?

När det gäller att hoppa över växlar, det är väl bara lämpligt på längre sträckor utan hinder, såsom motorvägar, landsvägar och huvudled? För i stadstrafik om man gör så, så finns det ju chans att man direkt sedan måste motorbromsa för att ens hinna just motorbromsa då det kanske är en korsning med rödljus framför, eller ska man ändå hoppa över växlar för att det är just miljövänligt?

Har ni några tips för att man ska slippa glo på varvmätaren hela tiden för att se till att man ligger runt 1500 varv hela tiden? Det blir ju en trafikfara i sig då man inte är lika uppmärksam på omgivningen då...