Alla Trafikskolor i Sverige

Trafikskolor

Söker du en bra trafikskola? I sådant fall har du hittat rätt – förutom själva listan över Sveriges trafikskolor har vi även en rad tips som hjälper dig i valet av trafikskola. Även om du planerar att köra upp som privatist är det faktiskt rekommenderat att du tar minst några stycken lektioner på en trafikskola.

Anledningen är enkel – vid privat övningskörning är det väldigt lätt hänt att man missar något moment, helt enkelt eftersom handledaren inte tänker på det eller på grund av att kraven ändrats sedan din handledare tog körkort – för 30 år sedan var ju inte miljövänlig körning (ecodriving) en prioritet som det är idag.

Körskolans handledare är proffs som har som yrke att förbereda elever inför uppkörningen – så ett par körlektioner kan vara skillnaden mellan ett körkort i handen och ny uppkörningstid en månad senare.

Att hitta rätt trafikskola

Det finns ca 900 trafikskolor i Sverige. De flesta är med i STR (Sveriges trafikskolors riksförbund), men det går också alldeles utmärkt att hitta en bra trafikskola som inte är STR-ansluten.

Vår rekommendation är att du lägger ner lite tid på att hitta rätt trafikskola, att du inte går till första bästa körskola utan att du faktiskt kollar runt – för om du börjar på en skola för att efter ett par lektioner förstå att skolan av någon anledning inte passar dig har du förlorat värdefull tid och pengar.

En av de bästa källorna för information är dina vänner som redan har tagit körkort. Förutom värdefulla råd och moraliskt stöd om det går tungt kan de också hjälpa dig hitta rätt körskola (eller få dig att undvika en dålig körskola). Så hör dig för med din vänkrets, både när det gäller skolor och handledare.

Fråga ut trafikskolan

Innan du väl bestämmer dig bör du fråga ut den körskola som du funderar på att börja hos. På så sätt kan du få en känsla över skolan och dess metoder, och samtidigt ta reda på om det passar rent logistiskt – skolan måste ju kunna erbjuda dig tider som faktiskt passar. Om du måste vara på jobbet mellan 10-18 varje dag, men trafikskolan bara har lediga tider på eftermiddagen, då kommer det inte att fungera.

Förutom att ta reda på om det funkar för dig rent tidsmässigt så bör du försöka ta reda på så mycket information du bara kan, detta för att kunna fatta ett så välinformerat beslut som möjligt. Fråga gärna om en uppskattning av hur många lektioner du kan tänkas behöva och om körskolan kan lägga upp en individuell utbildningsplan, samt om du kan byta handledare ifall du känner att det inte fungerar.

Du kan även fråga om vad som gäller inför uppkörningen och om hur körskolan kan hjälpa dig med formaliteterna. Ta reda på vad för krav skolan ställer innan den kan anmäla dig till uppkörning och teoriprov (om du planerar köra upp genom trafikskolan). Fråga också om upplägget, om vilka moment som ingår, om det finns några dolda kostnader och exakt vad som ingår i det pris som skolan ger dig.

Var inte blyg, ingen fråga är för dum för att ställas – och ju mer information du får desto större chans är det att du hittar rätt trafikskola på första försöket!