Vägen till körkort

Allt om körkort

Dags att skaffa nytt körkort?

Vi på Körkort.se har hjälpt många aspiranter till körkortet - vi är Sveriges största körkortsportal, och förutom våra körkortsfrågor hittar du i denna del väldigt mycket matnyttig information om körkort.

Allmän info om körkort

Förutom information om bilkörkort har vi på Körkort.se också information som rör till exempel behörighet AM – EU-moped och behörighet A – motorcykel. Vi hjälper dig reda ut begreppen och tar dig igenom de olika stegen till körkort.

Körkortstillstånd

Det första steget är att skaffa ett körkortstillstånd. Det är grunden och det är ett krav för att få övningsköra, samt för att få skriva teoriprovet och köra upp. Bland annat måste du fylla i flera blanketter för att få körkortstillstånd samt tillstånd för privat övningskörning.

Övningskörning

Under övningskörningen lär du dig grunderna i att framföra en bil, du lär dig fungera i trafiken helt enkelt. Att övningsköra så mycket som möjligt är ett måste (och dessutom något som ofta är väldigt roligt). För att hålla nere kostnaderna kanske du inte behöver ta många lektioner på trafikskola - även om det alltid är rekommenderat att ta minst några lektioner, då lärarna på trafikskolorna vet exakt efter vilka kriterier du kommer att bedömas under din uppkörning.

Kunskapsprovet

För att få körkort måste du skriva ett godkänt teoriprov som kunskapsprovet (officiell benämning) kallas i folkmun. Ett av de bästa sätten att klara sitt teoriprov på är just genom att plugga körkortsfrågor på Körkort.se – logga in med Facebook ovan och sätt igång direkt!

Uppkörning

Den andra delen av förarprovet är uppkörningen. Då provas dina förarförmågor – du ska bevisa att du kör trafiksäkert, miljövänligt och att du känner till alla trafikregler, att du kan samspela med andra trafikanter. Kort och gott – att du kan köra bil utan att vara en trafikfara. För att hjälpa dig har vi skrivit korta guider till ett par praktiska moment som kommer på uppkörningen: fickparkering, Säkerhetskontroll bil, backning och körning i rondell.

Att klara teoriprovet

Som vi skrev ovan är ett av de bästa sätten att plugga körkortsteori just att plugga med våra körkortsfrågor. Skapa konto här och gör vårt gratis körkortstest, om du sedan vill ha full tillgång till alla våra tjänster och videofilmer är det bara att köpa ett medlemskap online på Körkort.se – Sveriges största sajt för körkortsteori.

Körkortsforum

På vår sida hittar du också ett aktivt körkortsforum där du kan ställa alla dina frågor om körkortsteori, uppkörningen och en rad andra ämnen. Där kan du även få tips och råd från personer som själva håller på och ta körkortet, diskutera trafikskolor och allt annat som rör körkort och körkortsutbildning!

Viktigt att tänka på

Ett körkort kan återkallas under kortare eller längre tid vid allvarligare trafikbrott (s.k. körkortsingripande). När du precis får körkort har du en prövotid på två år, och om du råkar ut för ett körkortsingripande och får ditt körkort återkallat måste du göra om körkortsutbildningen.

Kom också ihåg att teori och praktik hör ihop. Varva därför körkortsteori och körning för bästa resultat. Och glöm inte bort - ska du övningsköra privat måste du och din handledare ha gått en särskild handledarutbildning!