Backa runt gathörn, backa trafiksäkert

backa runt hörn

Allmänt om backning

Att kunna backa sin bil på ett trafiksäkert sätt är en oerhört viktig del av bilkörningen som sådan. Att backa är något man som bilförare får ägna sig åt i princip dagligen – oftast i samband med parkering eller när man kör ut från parkeringsplatser, men även när du till exempel behöver backa runt ett gathörn.

Men att backa är samtidigt något som är svårt för ovana förare – dels är det mycket svårare att ha uppsikt, dels är det svårare att bedöma avstånd vid backning, och så är det ju en annan känsla än vid vanlig körning.

Som med allt annat som rör bilkörning är övning det bästa sättet för att lära sig backning. Om du till exempel är ute och övningskör med någon släkting kan du kanske försöka att parkera bilen genom att backa in på garaget hemma istället för att köra framåt, eller så kan ni bege er till någon halvtom parkeringsplats så att du kan få in känslan för backning.

Att parkeringsplatsen bör vara halvtom är ju för att du ska ha lite friare spelrum och inte behöva stressa – att bege sig till Ikeas parkering en lördagseftermiddag är självklart inte en bra idé för dig som vill träna på backning.

Backning på uppkörningen

Backning är något som garanterat kommer komma på din uppkörning. Det är väldigt vanligt att man får backa runt hörn, så se till att ha tränat på detta. Annars kan du bli ombedd att backa in på en parkeringsplats, alternativt att fickparkera. Oavsett vilket moment du får utföra kommer du under din uppkörning få bevisa att du klarar av att backa din bil på ett effektivt och trafiksäkert sätt.

Att backa in på parkering

backningOm du blir uppmanad att backa in på en parkeringsplats kan du ibland, om det finns tillräckligt med plats på andra sidan parkeringen, parkera som vanligt och sedan backa över till platsen du tänkt dig parkera på. Då behöver du inte svänga särskilt mycket och ägna dig åt finjustering, utan du kan istället backa in på rutan ganska "rakt".

Det finns flera olika sätt att effektivt backa in på en parkeringsruta med bilar runtom. Om du vill backa in på en ruta på din vänstersida kan du t.ex. först svänga framåt åt höger för att ställa bilen på diagonalen, och sedan backa in – det blir ungefär som på bilden, förutom att du inte kör hela vägen in på rutan framför.

På detta sätt backar du i en mindre snäv vinkel, vilket gör det enklare. Men annars är det bara att ställa sig på tillräckligt avstånd i sidled och bakåt, och backa långsamt med fullt rattutslag åt hållet som du ska åt.

Oerhört viktigt är att du gör allting långsamt och har noggrann uppsikt i speglarna. Om du är osäker på ifall du kommer lyckas backa in, avbryt, korrigera och gör om! Annars finns risken att höra det otrevliga ljudet som uppstår när din kofångare börjar skrapa mot den parkerade bilens sida.

Ett bra tips är att justera sidospeglarna så att du kan se bilens bakhjul, på så sätt är det enklare för dig att ha exakt koll på var bilens bakdel befinner sig. Så ha noggrann koll, gör allting långsamt och försiktigt, men trots detta självsäkert!

Backning runt gatuhörn

Att backa runt gathörn kan vara svårt, eftersom du måste ha full koll på trafiken runtomkring dig för att lyckas backa på ett säkert sätt. När du tränar gör du det enklast för dig själv genom att välja ett gathörn där det är mycket lite trafik.

Ställ din bil några meter framför hörnet och en bit ifrån trottoarkanten så att du har lite utrymme att jobba med. Innan du börjar backa så ska du noga kolla trafiken framifrån, bakifrån och bredvid dig. Kom ihåg att du inte har bråttom och backa sakta så att du alltid har fullständig kontroll över vad du gör.

När du har kommit fram till hörnet med bakhjulen så lägger du om ratten fullt (du kan även välja att ratta mindre men det kan vara bra att börja att ratta fullt, backa sakta och sedan justera), tänk på att även här kolla så att du inte svänger för mycket. Sväng runt med bilen 90 grader samtidigt som du håller koll på trafiken (kan vara krångligt, men man måste vara säker på att man har koll runt om kring sig).

Fakturera online på nätet med faktura24 nätets bästa faktureringsprogram, testa gratis!