Fickparkering

Fickparkering

Din guide till den perfekta fickparkeringen

Att fickparkera är något som många har svårt med, särskilt till en början. Det är dock något man absolut måste lära sig - om man bor på en större ort är man ofta tvungen att fickparkera dagligen. Och dessutom kan fickparkering komma på uppkörningen också!

Från början känner du kanske obehag inför fickparkering - men det är faktiskt inte så svårt om länge du är uppmärksam och lugn. Och självklart ger övning färdighet - ju mer du övar, desto lättare blir det att fickparkera.

Hitta en bra plats att fickparkera på

Det första steget är att hitta en lämplig plats – du måste försäkra dig om att du verkligen har nog med utrymme att parkera i den valda platsen! Parkeringsfickan bör vara minst 1,5 gånger längre än din bil, så om din bil är 4 meter lång bör fickan vara minst 6 meter. Det är också en bra idé att ställa höger backspegel lite lägre, så att du kan se hur höger bakhjul ligger till i förhållande till trottoarkanten.

Du bör ligga bredvid bilen som du ska backa in bakom. Kontrollera att kusten är klar (kolla trafiken runtomkring och bakom dig) och slå på höger blinkers (vi förutsätter att du ska fickparkera på höger sida av vägen).

Sedan är det bara att följa vår steg-för-steg-guide till en perfekt fickparkering:

Fickparkering steg för steg

  • Backa så att du är jämsides bilen du ska backa in bakom. Innan du svänger bör du se den bilens vänstra bakdel genom det bakre sidofönstret på passagerarsidan (där sitter bakhjulet).
  • Sväng ratten fullt ut åt höger. Backa långsamt, dubbelkolla snabbt att du inte backar in i bilen bredvid dig (detta bör inte vara ett problem om du gjort allt rätt enligt första steget, men dubbelkolla ändå). Kolla sedan i vänster sidospegel medan du backar.
  • Backa tills du ser den bakomvarande bilens bägge framlysen i den vänstra sidospegeln. När du gör detta så rätar du upp ratten - nu kommer du backa in i fickan i en perfekt diagonal vinkel.
  • Fortsätt backa tills du kommit så långt bak att du kan "smyga" in bakom den framförvarande bilen. Olika personer förordar olika knep för att veta när man ska börja svänga igen, ett knep är att man ska börja svänga vänster när ens höger sidospegel är i en rak linje med de andra två bilarnas vänstra sidospeglar.
  • Sväng vänster fullt ut för att vrida in framänden och fortsätt backa väldigt långsamt. Du bör nu komma in perfekt i parkeringsfickan om du gjort allt rätt. Vid behov kan du finjustera din position.

Kom ihåg att du måste ha noggrann uppsikt på vad som händer runtomkring dig när du fickparkerar. Håll låg fart och ta det lugnt.

Toppresultat på högskoleprovet, plugga med med högskoleprovets nya övningsbok med smarta lösningsknep, strategier och tips.