Motorcykelkörkort

Motorcykelkörkort

Behörighet A, A1 och A2

Det finns tre olika typer av körkortsbehörigheter för motorcykel - A1 (lätt motorcykel, max 125cc/11kw), A2 (mellanstor motorcykel, max 35kw) och A (alla tvåhjuliga motorcyklar).

Även åldersgränserna är olika - behörighet A1 kan man ta från 16 års ålder, behörighet A2 från 18 års ålder och behörighet A från 24 års ålder.

Undantaget är dock om man haft körkort för behörighet A2 under minst två års tid - då kan man ta körkort med behörighet A redan från 20 års ålder.

Tre och fyrhuliga motorcyklar

Det finns även särskilda regler för tre- och fyrhjuliga motorcyklar, om ens körkort är utfärdat efter den 19:e januari 2013 måste man ha ett körkort med behörighet B för att få köra fyrhjuliga motorcyklar. Trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt av max 15 kw får köras med behörigheter A1 och A2, har den trehjuliga cykeln en högre effekt måste man dock ha behörighet A eller B samt vara minst 21 år gammal.

I övrigt gäller samma regler som för att ta bilkörkort - man ska ha giltigt körkortstillstånd, uppfylla åldersgränsen, ha gjort riskutbildning samt blivit godkänd på teoriprovet och uppkörningen. Undantaget är om man ska uppgradera behörigheten, har man t.ex. redan ett körkort med behörighet A1 behöver man bara göra en ny uppkörning för behörighet A2 eller A, man behöver alltså inge göra ett nytt teoriprov.

Tips och kostnad för att ta MC körkort

Oavsett vilken behörighet du ska ta körkort för gäller samma som för alla typer av körkort - nämligen att man planerar innan man agerar. Gör ett snabbt överslag över hur mycket pengar det kan kosta, kolla om du har någon att övningsköra med eller om du måste sköta all övningskörning på trafikskola och kontakta ett par trafikskolor i god tid - det brukar ibland vara rätt svårt att få tider för att övningsköra för mc-körkort eftersom det är stort tryck på handledarna.

Eftersom uppkörningen när man ska ta mc-körkort även innefattar ett körprov är det viktigt att du tränar också på just dessa delar av körningen. Särskilt lågfartsdelen går att träna på vid privat övningskörning, men du kan även träna på bromsprovet om du hittar t.ex. en större tom yta där du kan träna utan risk för att stöta på annan trafik eller människor.

MC körkort teori frågor

När det kommer till körkortsteorin behöver du träna MC-specifik teori. För att ta mc-körkort kommer nämligen många frågor som är specifika just för motorcykel och motorcykelkörning. Även om saker som rör trafikregler och liknande är gemensamma även för behörighet B är det viktigt att plugga mycket på de sakerna som rör just motorcyklar - utan specifika kunskaper inget motorcykelkörkort.

Tänk på att du som motorcyklist är mycket mindre skyddad i trafiken än bilisterna. Därför är det oerhört viktigt att du lär dig köra trafiksäkert och defensivt samt att du alltid bär godkända skyddskläder och hjälm.