Körkortstillstånd
Körkortstillstånd är ett måste
Att ansöka om ett körkortstillstånd är ett av de första stegen för den som planerar att ta körkort. Utan ett giltigt körkortstillstånd får man nämligen inte övningsköra - du får inte sätta dig bakom ratten innan du ordnat detta tillstånd. Ansökan om körkortstillstånd bör därför vara en av de allra första sakerna du gör. Kom också ihåg att om du vill övningsköra privat så måste både du (eleven) och handledaren genomgå en introduktionsutbildning.
Ansöka om körkortstillstånd
Körkortstillstånd utfärdas av Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen). Det snabbaste sättet är att ansöka och betala direkt på internet (där hittar du också aktuella priser), men det går också bra att beställa blanketter hem till sin folkbokföringsadress. I sådant fall får man dock räkna med att det tar lite längre tid.
När man ansöker om sitt körkortstillstånd måste man även fylla i en hälsodeklaration (om det rör sig om behörigheter från C och uppåt behöver man även ett läkarintyg) samt genomgå en synundersökning hos godkänd optiker. Ett tips är att välja en optiker som har möjlighet att skicka synintyget elektroniskt till Transportstyrelsen, detta garanterar snabbare handläggning och mindre krångel.
Priserna för synundersökningen varierar, men runt 100 kronor kan du ha som ett riktmärke. Det bästa är att helt enkelt att gå in till närmaste optiker och fråga vad det kostar.
Att välja behörighet
När du ansöker om körkortstillstånd kommer du även få välja vilken behörighet tillståndet ska gälla. Det smartaste är att ansöka om ett körkortstillstånd som gäller alla behörigheter i den s.k. grupp 1 – i den ingår bland annat AM (EU-moped), A (motorcykel) och B (personbil och lätt lastbil) samt några andra behörigheter. Detta även om du i nuläget bara planerar att ta till exempel körkort för EU-moped (behörighet AM).
Anledningen är att du då slipper söka nytt körkortstillstånd om du om några år vill ta körkort för en högre behörighet (förutsatt att ditt körkortstillstånd fortfarande är giltigt). Om du till exempel tar körkort för EU-moped när du är 16 kan du använda samma körkortstillstånd för att övningsköra när du ska ta bilkörkort några år senare (återigen påminner vi om att du absolut måste kontrollera att ditt körkortstillstånd verkligen är giltigt innan du ger dig ut på vägarna), på så sätt sparar du tid och pengar.
Vi rekommenderar också att du skickar in din ansökan om körkortstillstånd i god tid, eftersom handläggningstiden ibland kan vara rätt så lång. Vi har hört om fall där det tagit mer än en månad att få körkortstillstånd, så var ute i god tid!
Prövning av körkortstillstånd
I samband med att du söker körkortstillstånd gör Transportstyrelsen en prövning – de utvärderar huruvida du kan antas bli en lämplig förare. Bland annat kollas det om du är straffad och en utvärdering görs också huruvida du är pålitlig ur ett nykterhetshänseende. Det kan bli problem om du är straffad för grövre brott (särskilt trafikrelaterade sådana), blivit omhändertagen för fylleri upprepade gånger eller om du är dömd för drogrelaterade brott.
I de allra flesta fall är dock prövningen en ren formalitet och risken att du ska få avslag är minimal. Efter att prövningen gjorts kommer Transportstyrelsen utfärda ett Bevis om körkortstillstånd – och du har tagit de första stegen på vägen mot ditt körkort!